Dukai Takács Judit sírboltja, Duka

Dukai Takács Judit sírboltja, Duka

Az első hely, ahol érdemes megállni, egy sokak számára sajnos ismeretlen, de szerepét tekintve nagyon fontos költőnő sírboltja Dukán. Egy háziasszony sírja a régi dukai evangélikus temetőben.

A Takách família Kemenesalja egyik meghatározó középnemesi családja volt. Kúriájuk ma is látható a faluban, bár már nem a család tulajdona. Élete utolsó éveit ebben az épületben töltötte Simonffy András író. Judit Berzsenyi Dániel kortársa volt, rokonságban is álltak.

1795-ben született, anyja halála után 1811-ben Sopronba vitte apja tanulni, ahol aztán nyelvet, zenét és a gazdasszonykodás fortélyait tanulta. 1814-ben Döbrentei Gábor (a Dukától kőhajításnyira található evangélikus parókián nevelkedett költő), aki később Tudományos Akadémia egyik alapítója, majd tagja lett és Wesselényi Miklós látogatta meg Dukán. 1817-ben Festetics György meghívta a keszthelyi Helikon Ünnepségre a magyar múzsa felkentjei közé.

Takách Judit az első nők közé tartozott, akik nem csupán olvasták, de írták is a verseket. Verseit Malvina néven publikálta.

1818-ban Göndöcz Ferenc felesége lett, akivel 17 évig, annak haláláig élt házasságban, négy gyermekük született. Második férje Patthy ügyvéd volt. Hirtelen jött tüdővészben halt meg 1836-ban.

Sírboltja a Nemzeti Sírkert része.

Érdekesség, hogy Weöres Sándor többek szerint az ő fiatalkori alakjáról mintázta Psychéjét.