Királykő, Kis-Somlyó

Királykő, Kis-Somlyó

A Kis-Somlyó hegy legmagasabb pontjától tíz méterre, a MacskaFészek szálláshelytől tíz percnyi sétára található a kis-somlyói Királykő.

A Királykő elnevezés alapja egy legenda. 1241-ben, a tatárjárás idején gyakorlatilag megszűnt Magyarország közigazgatása. A muhi csata tragikus végkifejlete után a tatár hordák elözönlötték az országot, IV. Béla király és udvara menekülni kényszerült. A király Gömörbe, majd Nyitra várába futott, majd Frigyes osztrák herceg Hainburg várába hívta, menedéket kínálva. Frigyes Bélát ott gyakorlatilag kifosztotta és szabadon engedése fejében három vármegyét is megszerzett.

Bélának egyetlen lehetőség kínálkozott, hogy magát és családját biztonságban tudja: Szlavónia, Horvátország. És bár mai földrajzi ismereteink más útvonalat feltételeznének, Hainburgból Kemenesalja felé vezetett akkor az út.

A mai Burgenland és a nyugati határszél abban az időben a Magyar Királyság határmezsgyéje volt, erdőségekkel, gyér lakossággal és csekély közbiztonsággal. Ettől nyugatra már az Alpok vonulatai nehezítették a királyi kíséret ilyen utakhoz nem szokott tagjainak útját, ráadásul pont annak a hercegnek a felségterületén, aki elől immár szintén menekültek. Az egyetlen út tehát a határterületektől keletre eső Kisalföldön keresztül vezetett, így értek Kemenesaljára.

És ezen a ponton már a legenda veszi át a történetmesélő szerepét. Eszerint a királyi kíséret, élén az uralkodóval, felkapaszkodott a Kis-Somlyó már feltehetően akkor is szőlőkkel borított tetejére és szétnézhettek a környéken. Sokat persze nem láthattak, hiszen a Kis-Somlyó környéke akkor erősen erdősült terület volt, a Ság és a Kis-Somlyó között cserfákkal teli erdő volt (erre a környék több helymegnevezése is utal).

A Kis-Somlyó legmagasabb pontjától tíz méterre található egy vulkáni eredetű szikla, vélhetően a 4-5 millió évvel ezelőtt működő vulkán „köpte” oda. Nincs társa, egyedül áll a hegy tetején. A legenda azt állítja, hogy ennek árnyékában pihent meg és étkezett a király, mielőtt továbbindultak volna.

Hogy IV. Béla felmászott-e a szikla tetejére, arra a legenda nem tér ki. De mindenkinek ezt javasoljuk, hiszen remek fotók készülnek ott a kezüket égnek emelő, jókedvű kirándulókról.