Kőbánya (Kráter), Kis-Somlyó

Kőbánya (Kráter), Kis-Somlyó

A Kis-Somlyó hegy tetején, a MacskaFészek szállástól néhány perces sétára találhat a hegy legnagyobb kőbányája, ami igazi geológiai élmény.

A Kis-Somlyó bazaltja már évszázadok óta kínálta a helyi lakosságnak a hegy vulkáni kövét lakóházak és egyéb épületek alapanyagául. A hegyen meglepően sok ilyen kőfejtő található, hiszen sokan saját birtokukon fejtették ki azt a követ, amiből borospincéjüket, vagy házukat építették. A sok-sok ilyen kőfejtő közül kiemelkedik a hegy tetején található nagy kőfejtő, amit mostanában egyre többen „becéznek” Kráternek.

A kőbánya méretei lenyűgözőek, gyomrába akár kamionnal is le lehet jutni, a lenti tágas térben akár egy település is elfér. Ha valaki lesétál a kőbánya mélyére, majd felnéz a meredek falakra, láthatja a hegy kialakulásának vulkáni folyamatai közben a felszínre kerül, majd megkövesedett anyagokat.

Arra azért felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a kőbánya pereméről óvatosan nézzék a mélyben található képződményeket, hiszen a perem több helyen dús növénytakaróval borított, ami elfedi az esetleg ingatak köveket, így könnyen baleset lehet az élmény helyett.