Ság-hegy és Kemenes Vulkán Park

Ság-hegy és Kemenes Vulkán Park

A Celldömölktől délre magasodó vulkáni eredetű Ság-hegy lábánál adták át 2013-ban az egyedülálló élményt nyújtó kiállításnak teret adó különös formájú épületet.

Az épület megjelenése és elhelyezkedése a tájban különleges látványt kínál. A szürke beton és vörös acélfelületek, a kockaszerű architektúra, az épület éles kontúrjai már a távolból feltűnővé teszik. Az épület belső kialakítását úgy tervezték, hogy egy vulkán belsejében érezheti magát a látogató. A természetes fényt fokozatosan váltja fel a mesterséges megvilágítás. A látogató végigkövetheti a kitörni készülő magma útját, egészen a kitörési pontig, ahol újra találkozik a természetes fénnyel.

A Kemenes Vulkán Park épülete az egyetlen magyarországi kiállítóhely, amely bemutatja a vulkánok működését, a Magyarország területén egykor működött vulkánokat, kiemelten a Ság-hegyet.

Maga a Ság-hegy is több dologról nevezetes a vulkáni múlton túl is. A hegy tetején óriási kőfejtő működött, innen látták el a dunántúli vasutakat zúzott kővel. A kőbányászat megszűnése után az egykori bányát visszafoglalta a természet, de aki felkapaszkodik oda, különös képződményeket láthat a meredek falakon, régmúlt földtörténeti korok lenyomatait fedezheti fel. A bánye egyik felújított épületében 2012-ben nyílt meg a Sághegyi Múzeum.

Még a bányászat 20. század eleji megkezdése előtt érdekes kísérletnek is terepe volt a Ság-hegy. A még érintetlen formájú hegy alkalmas helyszínt biztosított Eötvös Lórándnak arra, hogy 1891-ben az Eötvös-inga használhatóságának elméleti úton kapott eredményeit a gyakorlatban is bizonyítsa. A sikeres kísérletre a hegyen felállított bazalt oszlop állít emléket.

A Ság-hegy távolról látható látványossága még az 1930-ban állított Trianoni-kereszt, ami a legimpozánsabb Magyarországon. A környékbeli emberek adakozásából emelték.