Scherg Lőrinc-kilátó és Farkas-erdei tanösvény

Scherg Lőrinc-kilátó és Farkas-erdei tanösvény

Kissomlyótól, a MacskaFészek szállástól akár gyalogosan is elérhető, érdekes célpont lehet a közeli Farkas-erdőben található kilátó.

Scherg Lőrinc a ma is mert Farkas-erdő kialakítója. Bajor erdészcsalád sarja, aki a bajor királyi család hívására érkezett azok Sárvár környéki birtokaira. A fiatal szakembert a Gérce és Káld közelében elterülő rengeteg elbűvölte, ugyanakkor tudta, hogy a korszerű erdőgazdálkodáshoz sokat kell alakítani az erdőn. Kiirtotta a túltengő bokros területeket, helyükre Bajorországból hozott tölgyet és gyertyánt telepített. Megtartotta a legelőerdőből megmaradt kocsányos tölgyeket és Káld közelében bükküst telepített. Az ő munkássága nyomán alakult ki a Nyugat-Dunántúl legszebb erdeje, ami gazdasági szempontból is jelentős, kirándulásra pedig különösen alkalmas.

Scherg Lőrinc az évtizedek során magyarrá lett. 1938-as halála után kívánságára a Farkas.erőben, az általa telepített tölgyfák alá temették. Síremléke ma is látható.

A kilátót az erdő szélén állították fel 2015-ben, a helyén korábban magasles állt. Ha a kilátótól a K jelzésű ösvényen haladunk, akkor eljutunk a Boldogasszony kápolnához, délkelet felé haladva pedig bejárhatjuk az erdőt bemutató tanösvényt.