Sümeg

Sümeg

Sümeg kisváros a Balaton és a Kis-Somlyó között. A MacskaFészek szállás teraszáról tiszta időben látni lehet a város jelképét, a sümegi várat.

Az emberek többsége jellemzően csak érinti Sümeget a Balaton felé autózva. Esetlen utazás közben gyönyörködnek a környék látképét meghatározó, egy hegy tetejére épült várban. Pedig sok-sok érdekességet fedezhetnének fel ebben a kisvárosban.

A sümegi várat 1318-ban említi irat először, jelentősége azonban a mohácsi csata utáni időszakban nőtt meg. Ez a vár volt az egyetlen, amit a török soha nem tudott bevenni. Ez nyilván a meredek és magas hegyoldalaknak is köszönhető, hiszen lehetetlen ostromolni.

A vár védelme miatt is költöztette ide a veszprémi érsekség nyári rezidenciáját. A ma barokk kastély a várhegy tövében épült fel. A kastéllyal szemben található a reformkor egyik legjelentősebb alakjának, Kisfaludy Sándornak szülőháza. A költő Szegedy Rózával kötött házassága első, Kámban töltött évei után költözött vissza a családi kúriába. Az ezt követő években nem csupán költészetével tűnt ki, de például neki köszönhető a balatonfüredi színház felépítése is. Szülőháza ma múzeum.

Sümeg ma járási központ. Szépen megújult belvárosában is érdemes nagy sétát tenni.